Får man støtte til image
Får man støtte til

FOR REGULERING?

I denne alderen er det mange barn som lurer: Må jeg ha regulering? Og så er det mange som ikke lurer på det i det hele tatt, for helt siden tennene begynte å vokse ut så har svaret vært: Ja.

Tenner og et pent smil er viktig, men dessverre så er ikke alltid prisen noe å smile av. Her en enkel beskrivelse av veien fram til regulering:

En vanlig tannlege, ofte skoletannlegen, vurdere om barnet trenger regulering eller ei og henviser videre til en kjeveortoped. Ortopeden vurderer om barnet virkelig trenger regulering, og i så fall hvor mye stønad han eller hun får fra Folketrygden.

Hvor mye støtte man får avhenger av alvorlighetsgraden. Ved «klart behov» dekkes 40 prosent, ved «stort behov» dekkes 75 prosent og ved «svært stort behov» dekkes 100 prosent av Folketrygdens takster for kjeveortopedisk behandling.

Det finnes et tydelig regelverk for hva som er klart, stort og svært stort. Men, støtten man får er altså basert på folketrygdens takster, og dersom tannlegens priser er høyere enn folketrygdens takster så må pasienten betale en egen del. Dette betyr at selv om Folketrygden for eksempel dekker 100 prosent av Folketrygdens takster ved ”svært stort behov”, så ender man ofte opp med å måtte betale noe selv. Det er med andre ord veldig sjelden at det å ha et barn med regulering ender opp med å være helt kostnadsfritt.

Store forskjeller på behov gjør at det er nesten umulig å fastslå hva man kan forvente å måtte betale når barn skal ha tannregulering. Men dersom man skal komme med et tall så er det ikke uvanlig at foreldre sitter igjen med en tannlegeregning på 20-25 000 kroner, selv om det noen ganger er mye mer og andre ganger mye mindre.