«Jeg er konfirmert! Jeg er riiik.» Vel, la oss snakke om image
«Jeg er konfirmert! Jeg er riiik.» Vel, la oss snakke om

S FOR SPARING

For mange unge er konfirmasjonen det første møtet med egne penger, og summer som er høyere enn hittil i livet. Det er ingen tvil om at en 15-åring har mange ting han eller hun kunne tenke seg å bruke penger på.

Men det er også liten tvil at om noen år kan det komme godt med å ha sparepenger. Ord som førerkort, moped, bil, utdannelse og bolig ligger i horisonten og venter, så vi tenkte det kunne være greit med en liten oversikt over sparealternativer.

Her er en enkel oversikt over de forskjellige sparealternativene til og for barn:

 

Barnas sparekonto

Dette er en klassisk sparekonto med bedre rente enn «vanlig» konto, og med ubegrenset antall uttak i løpet av et år. Ved etablering av en slik konto blir barnet kunde i banken. Kontoen kommer opp i nettbanken, i DNB-appen og i Spare-appen til foreldrene, og hvis barnet har egen mobil kan de følge med på kontoen via DNB-appen.

På denne måten får foreldre oversikt og barna kan følge med på sparepengene sine. Denne type konto er nok den beste å velge dersom barnets sparepenger av og til skal brukes til noe barnet sparer til eller ønsker seg. Er sparingen tenkt til framtidig bolig er det smartere å velge en annen type konto.

 

BSU Start

Dette er rett og slett Boligsparing til Barn. En BSU Start-konto kan opprettes fra barnet er 0 år og som navnet tilsier er det en variant av den kjente BSU-kontoen; en BSU Start-konto har en veldig god rente, pengene er øremerket bolig, man kan spare inntil 25.000 kroner i året og inntil 400 000 kroner totalt. Men i motsetning til vanlig BSU er det ikke skattefradrag på BSU Start (skattefradrag kan man jo ikke få før man har egen skattbar inntekt).

Det fine med BSU Start er at her kan alle spare til barnet. Mange besteforeldre, tanter, onkler og faddere synes det å gi et innskudd til en BSU Start-konto er en fin måte å bidra til en litt enklere start på voksenlivet – når den tiden kommer.

 

Aksjesparekonto til mindreårige

Det er sparing i aksjer og fond i barnets navn. Denne spareformen egner seg nok best når spareperspektivet er langsiktig. Dersom du vil ha muligheten til å ta ut penger når som helst er vanlig sparekonto mer praktisk og riktig, men om tanken er at pengene skal stå på konto over lang tid er det mange fordeler ved aksjesparing. Det viktigste når det gjelder denne type sparing er kanskje om aksjesparingen skal gjøres i foreldrenes eller barnas navn.

 

Fondsparing til barn

Gjennom sparing i fond kan du bygge opp en solid startkapital til den dagen barna skal studere eller flytte hjemmefra. Over tid vil fondsparing historisk sett gi langt bedre avkastning enn banksparing, og det kan også være greit å vite at risikoen i spareformen reduseres over tid.

Har du mulighet til å spare et månedlig beløp, som du ønsker best mulig avkastning på og dersom du tenker 5 - 20 år frem i tid, vil fond være et naturlig sparealternativ.

 

Fond i gave

I forbindelse med for eksempel dåp, bursdag eller konfirmasjon er det mange som ønsker å gi penger i gave. Men mange har kanskje ikke tenkt på at det går an å gi bort fond? Du kan velge mellom engangsbeløp eller månedlig sparing, og minstebeløpet er 100 kroner.

Men – om du skal gi bort fond til barn er det lurt å ta en liten prat med barnets foreldre på forhånd. Du trenger kun navn og personnummer til barnet, men dersom barnet ikke er kunde i DNB må det opprettes et kundeforhold i DNB, noe som er enkelt – men greit å ta en prat med foreldre om.

Fond er en fin måte å gi en gave som vokser over tid.

 

Uansett hvilken spareform du velger så er det lurt å ha satt seg inn det å spare til barn i barnets navn, eller foreldrenes navn. Her kan du gjøre det.