Jepp. Det er fortsatt lurt å gi image
Jepp. Det er fortsatt lurt å gi

L FOR LOMMEPENGER

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er stor tilhenger av det å gi faste lommepenger.

Det lærer de unge å disponere og budsjettere, først som sist. Mange velger å gi barna penger når de trenger det til noe konkret, men på denne måten er det vanskeligere for barna å lære seg å budsjettere.

En fast månedslønn betyr jo ikke at det ikke går an å spørre om penger til uforutsette ting, men det å måtte spørre eller forhandle er også god læring.

I ungdomsskolealder er barna store nok til å bli inkludert i familiens samtaler om økonomi, og de kan bidra til at familien bruker pengene mer fornuftig.

Det er også helt greit at de i denne alderen lærer at det krever litt tålmodighet og innsats for å kunne kjøpe det man ønsker seg.

Det er tilnærmet umulig å komme med konkrete summer eller forslag til hvor mye lommepenger barn og unge skal få, men det som er sikkert er at det i tenårene begynner å bli mer vanlig å få en månedssum, i stedet for ukepenger.

Mange får en månedssum som også skal dekke utgifter til for eksempel månedskort eller klær, mens andre får en sum som de selv velger om de bruker på kos, lunsj, brus eller, ja faktisk, kaffe.

Dersom vi skal prøve oss på en sum så viser en undersøkelse fra 2016 at gjennomsnitts månedslønn til en 14 åring er ca 450 kroner. Men igjen, her er det store forskjeller.