Spare? Her er en oversikt over image
Spare? Her er en oversikt over

S FOR SPAREMÅTER

Barnas Sparekonto

Dette er en klassisk sparekonto med bedre rente enn «vanlig» konto, og med ubegrenset antall uttak i løpet av et år. Ved etablering av en slik konto blir barnet kunde i banken. Kontoen kommer opp i nettbanken, i DNB-appen og i Spare-appen til foreldrene, og hvis barnet har egen mobil kan de følge med på kontoen via DNB-appen. På denne måten får foreldre oversikt og barna kan følge med på sparepengene sine.

Denne type konto er nok den beste å velge dersom barnets sparepenger av og til skal brukes til noe barnet sparer til eller ønsker seg. Er sparingen tenkt til framtidig bolig er det smartere å velge en annen type konto.

BSU Start

Dette er rett og slett Boligsparing til Barn. En BSU Start-konto kan opprettes fra barnet er 0 år og som navnet tilsier er det en variant av den kjente BSU-kontoen. Men i motsetning til den klassiske BSU-kontoen er det ikke skattefradrag på BSU Start. Når barna er blitt så "gamle" som 16 så er det jo mange som har begynt å få egen, skattbar inntekt og dermed vil jo en klassisk BSU-konto som gir skattefradrag sannsynligvis være mer aktuelt.

Men det kan jo allikevel være greit å vite at en BSU Start-konto har den samme gode renten som BSU, pengene er øremerket bolig, man kan spare inntil 25.000 kroner i året og inntil 400 000 kroner totalt.

Aksjesparekonto til mindreårige

Dette er sparing i aksjer og fond i barnets navn. Denne spareformen egner seg nok best når spareperspektivet er langsiktig. Dersom du vil ha muligheten til å ta ut penger når som helst er vanlig sparekonto mer praktisk og riktig, men om tanken er at pengene skal stå på konto over lang tid er det mange fordeler ved aksjesparing.

Det viktigste når det gjelder denne type sparing er kanskje om aksjesparingen skal gjøres i foreldrenes eller barnas navn.

Fondsparing til barn

Gjennom sparing i fond kan du bygge opp en solid startkapital til den dagen barna skal studere eller flytte hjemmefra, noe som kanskje ikke er så langt fram i tid nå som barnet nærmer seg myndighetsalder. Men, det kan allikevel være greit å vite at over tid vil fondsparing historisk sett gi langt bedre avkastning enn banksparing, og det kan også være greit å vite at risikoen i spareformen reduseres over tid.

Fond i gave

I forbindelse med bursdager eller andre anledninger er det mange som ønsker å gi penger i gave. Og mange har kanskje ikke tenkt på at det går an å gi bort fond. Du kan velge mellom engangsbeløp eller månedlig sparing, og minstebeløpet er 100 kroner.

Den du gir bort fond til må være kunde i DNB. Det eneste du trenger navn og personnummer til mottakeren.

Fond er også en fin måte å gi en gave som vokser over tid.