Egne lommepenger og egne image
Egne lommepenger og egne

S FOR SPAREPENGER

I 7-10 årsalderen er det mange barn som får egne lommepenger.

Mange har også begynt å ønske seg penger til bursdagen sin – enten fordi de sparer til noe spesielt eller fordi de har begynt å skjønne at sparing er smart. Sparing er en fin måte å snakke med barna om penger, og det ligger mye læring i det å spare til noe konkret.

På barneskolen er det kanskje ikke mange barn som er interessert i å spare til egen bolig eller studier, men har du mulighet til å sette av en månedlig sum eller opprette en sparekonto med langsiktig mål så er det flere alternativer å velge blant.

Her er en enkel oversikt over de forskjellige sparealternativene til og for barn:

Barnas sparekonto

Dette er en klassisk sparekonto med bedre rente enn «vanlig» konto, og med ubegrenset antall uttak i løpet av et år. Ved etablering av en slik konto blir barnet kunde i banken. Kontoen kommer opp i nettbanken, i DNB-appen og i Spare-appen til foreldrene, og hvis barnet har egen mobil kan de følge med på kontoen via DNB-appen.

På denne måten får foreldre oversikt og barna kan følge med på sparepengene sine. Denne type konto er nok den beste å velge dersom barnets sparepenger av og til skal brukes til noe barnet sparer til eller ønsker seg. Er sparingen tenkt til framtidig bolig er det smartere å velge en annen type konto.

Boligspar Ekstra

Dette er rett og slett Boligsparing til Barn. En Boligspar Ekstra-konto kan opprettes fra barnet er 0 år og som navnet tilsier er det en variant av den kjente BSU-kontoen; en Boligspar Ekstra-konto har en veldig god rente, pengene er øremerket bolig, man kan spare inntil 300 000 kroner totalt. Men i motsetning til vanlig BSU er det ikke skattefradrag på Boligspar Ekstra (skattefradrag kan man jo ikke få før man har egen skattbar inntekt).

Det fine med Boligspar Ekstra er at her kan alle spare til barnet. Mange besteforeldre, tanter, onkler og faddere synes det å gi et innskudd til en Boligspar Ekstra-konto er en fin måte å bidra til en litt enklere start på voksenlivet – når den tiden kommer.

 

Aksjesparekonto til mindreårige

Det er sparing i aksjer og fond i barnets navn. Denne spareformen egner seg nok best når spareperspektivet er langsiktig. Dersom du vil ha muligheten til å ta ut penger når som helst er vanlig sparekonto mer praktisk og riktig, men om tanken er at pengene skal stå på konto over lang tid er det mange fordeler ved aksjesparing. Det viktigste når det gjelder denne type sparing er kanskje om aksjesparingen skal gjøres i foreldrenes eller barnas navn.

 

Fondsparing til barn

Gjennom sparing i fond kan du bygge opp en solid startkapital til den dagen barna skal studere eller flytte hjemmefra. Over tid vil fondsparing historisk sett gi langt bedre avkastning enn banksparing, og det kan også være greit å vite at risikoen i spareformen reduseres over tid. Har du mulighet til å spare et månedlig beløp, som du ønsker best mulig avkastning på og dersom du tenker 5 - 20 år frem i tid, vil fond være et naturlig sparealternativ.

 

Fond i gave

I forbindelse med for eksempel dåp, bursdag eller konfirmasjon er det mange som ønsker å gi penger i gave. Men mange har kanskje ikke tenkt på at det går an å gi bort fond? Du kan velge mellom engangsbeløp eller månedlig sparing, og minstebeløpet er 100 kroner.

Men – om du skal gi bort fond til barn er det lurt å ta en liten prat med barnets foreldre på forhånd. Du trenger kun navn og personnummer til barnet, men dersom barnet ikke er kunde i DNB må det opprettes et kundeforhold i DNB, noe som er enkelt – men greit å ta en prat med foreldre om. Fond er en fin måte å gi en gave som vokser over tid.

 

Uansett hvilken spareform du velger så er det lurt å ha satt seg inn det å spare til barn i barnets navn, eller foreldrenes navn.